Јубиларно тридесето заседање Међународне филозофске школе Феликс Ромулиана

Јубиларно тридесето заседање Међународне филозофске школе Феликс Ромулиана

Филозофски центар из Београда, који је саоснивач Међународне филозофске школе Феликс Ромулиана, чије одржавање је до сада било везано за Зајечар а ове године се први део скупа одвијао у Београду и то од 24. до 26. августа.

Овогодишње заседање је јубиларно, одржава се тридесети пут од оснивања. Подршку су дали Министарство културе и Министарство науке, процењујући да је од значајног националног интереса окупити важне мислиоце данашњице на тему:

Филозофски утицај у савременом свету, на Балкану и Србију“.

Тема прати нит настојања да Школа буде филозофски релевантна и да општи са друштвеним трендовима, као и  да омогући свестрано осветљавање значаја тридесет година постојања. На овим заседањима последњих година учествовали су филозофи интелектуалци из иностранства а поводом самог јубилеја се огласио, вероватно најпознатији међу њима, Ноам Чомски.

Ове године, из техничких разлога, први део конференције одржан је у Београду уз учешће два угледна филозофа: проф. др Тимоти Вилијамсон, са Оксфорда и проф. др Штефан Зоргнер, са Универзитета у Риму, један од најзначајних филозофа на тему трансхуманизма. Модератор је био проф.др Миленко Бодин, директор Филозофског центра и Међународне филозофске школе.

Други део конференције подразумева да се Филозофска школа  сели у Зајечар, од 1. до 3. септембра, где је предвиђено свечано отварање на локалитету Феликс Ромулиана, по коме Школа и носи назив.