ТРАНСХУМАНИЗАМ ЗАМИСАО ОБИЈЕСНИХ

РАДИВОЈЕ КЕРОВИЋ
Филозофски факултет
Универзитета у Бањој Луци

ТРАНСХУМАНИЗАМ ЗАМИСАО ОБИЈЕСНИХ

Сажетак: Трансхуманизам се дефинише на тобоже научни начин као покушај и план поправљања, усавршавања и надрастања човјека путем научно – техничких достигнућа и вјештачке интелигенције. Глуми да представља хумано настојање да се побољша људска природа, отклоне њене слабости, искоријене болести, ојача самосвијест и ум, а човјек учини интелигентнијим, здравијим и срећнијим. Дубљи увид, међутим, открива сљедеће: прво, да тх није оно за шта се издаје; друго, да није просто научно – технички пројект који има помоћни карактер; треће, да слијепа вјера у моћ научно – техничког погона прераста у нову врсту религије, с једне стране, а с друге стране у убјеђење да техника представља нову и супериорну политичку силу; четврто, да тх тиме нелегитимно узурпира за себе право на усмјеравање токова човјекове историје и цивилизације, а тиме и на преодређивање судбине човјека и људске природе као такве; пето, да то чини на основу сакатих и погрешних представа о човјеку и људској природи; шесто, да има универзалне и глобалне циљеве; седмо, да постоји тамна позадина тх – ог пројекта коју чини глобална елита као сој људи новога типа; осмо, да је овај пројекат завршни и најопаснији експеримент општег стратешког плана глобалиста којим ће се окончати природна људска права и слободе и успоставити потпуна диктатура над човјеком.

Посматран у том свјетлу трансхуманизам има мрачни и злокобни карактер. Из његове потке избија начелно мета – онтолошко, антрополошко и вриједносно омаловажавање и обезврјеђивање човјека и људске природе. Као такав он представља организовани и смишљени удар на природни и божански поредак у свијету. Нескривени израз непоштовања светости живота, људске самосвијести, слободе и достојанства личности. Дословни акт сујетне ароганције моћних и пркоса Богу, који има за циљ затирање оног најљудскијег у човјеку, наиме његовог осјећајног чиниоца, емоција, вриједносног осјећаја, основа људске везаности, заједништва, доброте и љубави. Пажљивија анализа тх – ог програма, његових стварних циљева и несагледивих практичних посљедица, које он покреће, указује на то да је он поникао из глава обијесних, неодговорних и патолошких мрзитеља човјека и човјечанства какве их знамо. Зато тх пројекат представља завршни вид испољавања самога зла на дјелу. Подмукли и разрађени сценаријум око короне и масовне вакцинације људи паметнима то добро показује. Природу и профил свијести људи који стоје иза свега тек треба сагледати и расвијетлити. Ја ћу понудити тек контуре природе тог соја људи.

Кључне ријечи: трансхуманизам, човјек, људска природа, техника, вјештачка интелигенција, еугеника, зло, глобалисти, терор, диктатура, уништење.